Την τελευταία στιγμή, αναδιπλώθηκε η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, και υπογράφηκε τελικά ο «οδικός χάρτης» του Μπαλί για την προστασία του κλίματος...

Ανεπαρκής αλλά θετική η συμφωνία στο Μπαλί για το κλίμα

Την τελευταία στιγμή, αναδιπλώθηκε η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, και υπογράφηκε τελικά ο «οδικός χάρτης» του Μπαλί για την προστασία του κλίματος.

Ο «οδικός χάρτης» - η κατευθυντήρια συμφωνία - προβλέπει μια πορεία διαπραγματεύσεων που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2009, οπότε θα συνέλθουν οι αντιπροσωπείες των χωρών στην Κοπεγχάγη, για να συμφωνήσουν τα μέτρα που θα ληφθούν και θα ισχύουν τουλάχιστον από το 2013, οπότε λήγει η συμφωνία του Κιότο (1997).

Σκοπός είναι η υπογραφή μιας συνθήκης που θα προβλέπει την περικοπή εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα), από τις αναπτυγμένες χώρες κατά 25% - 409% μέχρι το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).

Η κατευθυντήρια συμφωνία του Μπαλί προβλέπει ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε ισχυρές μειώσεις εκπομπών των καυσαερίων, να υποστηρίξουν τη διάχυση τεχνολογίας στις τρίτες χώρες και να διασφαλίσουν νέα χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική πρέπει να προτείνουν ένα «σχέδιο εργασίας» για το ερχόμενο διετή μαραθώνιο διαπραγματεύσεων.

Αποφασίστηκε ακόμη η δημιουργία ενός ταμείου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες. Κι ακόμα να βρουν τρόπους περιορισμού της αποψίλωσης των δασών.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 guests και κανένα μέλος