στα νοικοκυριά που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Δήμου

Ξεκινάει η πρώτη φάση της χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών που θα υλοποιηθεί στις περιοχές στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης και της Μηλαδέζας της Δ.Ε. Βάρης και αφορά στα νοικοκυριά που έχουν έως τώρα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Δήμου για συμμετοχή.

Εδώ, είναι αναγκαίο να κάνουμε μία στροφή προς τα πίσω και να πάμε ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν ο Δήμος ΒΒΒ αποφάσιζε να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα στα Πηγαδάκια για διαλογή με τρεις διαφορετικούς κάδους.

Είχαμε ρωτήσει, τότε, το δήμαρχο, πώς επελέγη η περιοχή Πηγαδάκια και μας είχε απαντήσει:

«Διαλέξαμε τα Πηγαδάκια γιατί είναι πιο εύκολη πιλοτική εφαρμογή. Εχει χαρακτηριστικά οικιών με μικρό πληθυσμό (μονοκατοικίες κλπ.)», και έδωσε το μικρόφωνο στον πρόεδρο της εταιρείας (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης) που έχει αναλάβει το πρόγραμμα, Φίλλιπο Κιρκίτσο, για να αναπτύξει το θέμα.

Στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2019 (15.1.) σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο δήμαρχος για το θέμα, ακούσαμε ότι “το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και θα αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα”.

Μάλιστα το πρόγραμμα ξεκινούσε την 1η Μαρτίου και θα πήγαιναν προς ενημέρωση “πόρτα - πόρτα” με ειδικά γιλέκα για να ανοίγουν οι νοικοκυραίοι.

Επίσης είχαμε ακούσει ότι «το πρόγραμμα παρακολουθείται από σειρά Οργανισμών για τα αποτελέσματά του. Αν πετύχει θα επεκταθεί σε όλο το Δήμο σε ένα περίπου χρόνο. Στόχος είναι να μειωθεί στο 50% η ταφή των απορριμάτων. Σήμερα είναι στο 9% και στο 12%», (φύλλο “7ης” 1068/19.1.19) και στο www.ebdomi.com/eidiseis-nea/14257-programma-dialogis-stin-pigi.html.

Εκτοτε δεν έχουμε ακούσει πώς πάει το πρόγραμμα. Τουναντίον μας ενημέρωσε ο Δήμος ότι προχωράει στη διανομή καφέ κάδων στη Μηλαδέζα και στη Βουλιαγμένη, σε όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα και όχι σε όλους τους κατοίκους, χωρίς να μας ενημερώσει, πώς πήγε το πρόγραμμα στα Πηγαδάκια.

Πάντως από πληροφορίες που αντλήσαμε δημοσιογραφικά, δεν έχει προχωρήσει. Μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσει να εφαρμόζεται η περισυλλογή. Ελπίζουμε να ενημερώσει το σώμα ο δήμαρχος επίσημα.

Οι συμμετέχοντες λοιπόν στο πρόγραμμα διαλογής υπολειμμάτων τροφών, θα παραλάβουν τις επόμενες ημέρες τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών βάσει των οδηγιών που έχουν λάβει στο προσωπικό τους email ή μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου.

Κάθε νοικοκυριό θα λάβει από έναν καφέ κάδο κουζίνας, κομποστοποιήσιμες χάρτινες σακούλες καθώς και ενημερωτικό υλικό. Επίσης, θα λάβουν εξωτερικό καφέ κάδο στο οποίο θα συγκεντρώνουν τα συλλεγόμενα υπολείμματα φαγητού που θα παραλαμβάνονται από το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου για τη μεταφορά του σε μονάδα κομποστοποίησης με σκοπό την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας.

Η αποκομιδή του καφέ κάδου από τα νοικοκυριά θα ξεκινήσει προς το τέλος μήνα, μετά από ενημέρωση των συμμετεχόντων.

O Δήμος καλεί όλους τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα παραλάβουν με τον εξοπλισμό τους και για όποιες απορίες σχετικά με το νέο αυτό πρόγραμμα να επικοινωνούν με τη δι/νση καθαριότητας & ανακύκλωσης στο τηλ. 213 2020 002 ή με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Επίσης, καλούν τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών που δεν δήλωσαν συμμετοχή και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση με τους παραπάνω τρόπους.

«Προϋπόθεση για να πετύχουν τα απαιτητικά προγράμματα διαλογής στην πηγή είναι η συμμετοχή όλων. Για το λόγο αυτό ζητάμε τη συνεργασία σας ως προϋπόθεση για να πετύχουμε και να προχωρήσουμε Καθαρά, Μαζί!», σημειώνει στο δελτίο ο δήμος και θα συμφωνήσουμε, ότι είναι προϋπόθεση η συμμετοχή, αλλά θεωρούμε ότι θα έπρεπε να γίνεται τακτικότατη ενημέρωση των κατοίκων, κάτι που δεν βλέπουμε.

“Πληρώνω όσο πετάω”

Tο πρόγραμμα που εφαρμόζουν είναι το “Πληρώνω όσο πετάω”, που σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό, «όταν θα επιτραπεί από τη χώρα μας, γιατί τώρα δεν επιτρέπεται», θα πληρώνει τα δημοτικά του τέλη ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγει. Παράλληλα συνδυάζουν το “Κερδίζω όσο διαλέγω”, εκτός δηλαδή του ότι θα πληρώνεις παραπάνω αν πετάς στα σύμμεικτα, αν κάνεις καλή ανακύκλωση θα παίρνεις και κάποια «μικρά δωράκια» που θα ανακοινωθούν, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 63 επισκέπτες και κανένα μέλος